Telefon

+36 30 574 8548

E-mail

info@bbbeauty.hu

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-19

A körmön megjelenő színelváltozásoknak több oka is lehet. A sérülések mellett akár gombás, bakteriális fertőzés köröm-, vagy körömágy fertőzés is hasonló tüneteket produkál, de kialakulhat melanoma is!

Melanoma

A bőr pigment-, vagyis festéksejtjeiből kiinduló melanoma a bőrrák legveszélyesebb, legagresszívebb típusa, mely azonban korántsem csak az anyajegyekhez köthető. Megjelenhet tőlük függetlenül a bőrön és a nyálkahártyán, a szemen vagy a köröm alatt, illetve a körömágyon is, legyen szó akár a kéz, akár a láb ujjairól.
Leggyakrabban hüvelykujjon vagy a nagy lábujjon jelentkezik, de előfordulhat bármelyik kéz- vagy lábujjon is. Szubunguális melanoma jellegzetes tünete, ha barnás-kékes-fekete csík szélesedik a körömágyon (Hutchinson-jel).
A köröm alatt vagy a körömágyon jelentkező melanomát nagyon könnyű összekeverni a köröm alatti bevérzéssel, bár a bevérzés fájdalommal is együtt jár, valamint általában trauma (ütés, nyomás) előzi meg. Ha egyértelmű, hogy a folt megjelenésének oka például ütés, valószínű, hogy nem melanomáról van szó. Melanoma esetében a folt nem szívódik fel, nem tűnik el, és nem is nő le a körömmel együtt később sem. Ha hasonló, gyanús elváltozást észlel a körmén jobb, ha mielőbb bőrgyógyászhoz fordul.

Kit veszélyeztet?

A köröm alatt megjelenő melanoma kialakulásának veszélyét a nap és az ultraibolya sugárzás növeli, ezért a körmüket rendszeresen UV-lámpa alatt manikűröztető-pedikűröztető hölgyeknek fokozottan kell figyelni a kezdeti tünetekre.
Kialakulásának esélye magasabb sötétebb bőrtípus, 50 év feletti kor és az immunrendszer működését gyengítő betegség (pl. HIV) esetén.

Forduljon bőrgyógyászhoz!

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, mutassuk meg szakembernek, aki szükség esetén körömmátrix biopsziával vagy a körömágyból vett mintavétellel tudja egyértelműen megállapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. A melanoma a legagresszívebb daganattípus, mely gyorsan képez áttéteket.
Viszont korai stádiumban felismerve és kezelve a legjobbak a gyógyulás esélyei.

Forrás: anyajegykozpont.hu

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük